Ιωάννης Κ. Μπούτας MD, MSc, PhD

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Χειρουργός Μαστού

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξειδικευμένος στις παθήσεις και στην χειρουργική του Μαστού εις Πανεπιστημιακή Κλινική Mainz, Γερμανία
Συνεργάτης Μαιευτηρίων ΡΕΑ, ΙΑΣΩ, ΛΗΤΩ

επικοινωνία
210-7018114
6936829726

drboutas@gmail.com

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 137, 11521

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

διατροφή και εγκυμοσύνη

Διατροφή και Εγκυμοσύνη. Πρόκειται για δύο λέξεις οι οποίες συνδέονται αλληλένδετα και πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία καθ’ όλη τη διάρκεια μίας κύησης. Μια έγκυος γυναίκα είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πρωτίστως για να διατηρεί τον εαυτό της υγιή αλλά και δευτερευόντως για να είναι σε θέση να προσφέρει στο έμβρυο τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται για μία σωστή ανάπτυξη.

Τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι διατροφικές συνήθειες μιας εγκύου;

Είναι σημαντικό η έγκυος γυναίκα να καταναλώνει κατά κύριο λόγο τροφές πλούσιες σε:

  • Σίδηρο

Συμβάλλει άμεσα στη σωστή και ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου

  • Ασβέστιο

Συμβάλλει στη συντήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών της γυναίκας ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην ανάπτυξη γερών οστών στο βρέφος

  • Μαγνήσιο

Μαζί με το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών οστών στο βρέφος καθώς και προλαμβάνει τον ενδεχόμενο πρόωρο τοκετό

  • Φυλλικό Οξύ

Κατέχει σημαντικό ρόλο στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη του εμβρύου

 

Διατροφή και Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες τροφές για μία έγκυο;

Με βάση τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητο μία έγκυος γυναίκα να καταναλώνει σε καθημερινή βάση, τα τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να επιλέγει είναι σημαντικό να εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

  • Φρούτα

Είναι σημαντικό η γυναίκα να προβαίνει σε άφθονη κατανάλωση φρούτων διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Επιπλέον, κυρίως οι φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην επιτάχυνση του αισθήματος κορεσμού καθώς και βοηθούν στην πέψη και τη δυσκοιλιότητα.

  • Λαχανικά

Θα πρέπει να καταναλώνονται για τους ίδιους λόγους που πρέπει να καταναλώνονται και τα φρούτα

  • Τρόφιμα πλούσια σε άμυλο

Τρόφιμα όπως για παράδειγμα οι πατάτες, το ψωμί, τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή ενέργειας μέσω των βιταμινών και των φυτικών ινών που περιέχουν

  • Γαλακτοκομικά

Είναι απαραίτητο η γυναίκα να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί διότι αποτελούν πηγή ασβεστίου και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών

  • Πρωτεϊνούχα τρόφιμα

Τρόφιμα όπως είναι τα αυγά, τα ψάρια και το κρέας αποτελούν πηγή πρωτεΐνης

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος πρέπει να απέχει από την κατανάλωση ωμών θαλασσινών, ψαριών αμφίβολης προέλευσης, μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καφέ.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας ζάχαρης και λίπους όπως είναι για παράδειγμα τα chips, η σοκολάτα γάλακτος, τα αναψυκτικά, τα παγωτά κ.α.

Μην παραλείπετε τα υγρά

Είναι απαραίτητο η εγκυμονούσα γυναίκα να λαμβάνει καθημερινώς επαρκείς ποσότητες υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει σημαντικά τη θερμότητα του αίματος και κατά αυτόν τον τρόπο είναι πολύ εύκολο να προκληθεί αφυδάτωση. Κατά αυτόν τον τρόπο τίθεται απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα. Εκτός από νερό, τα υγρά μπορεί να είναι γάλα, χυμοί φρέσκων φρούτων αλλά και διάφορα αφεψήματα.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Δρ. Ιωάννη Μπούτα και κλείστε άμεσα το δικό σας ραντεβού ώστε να συμβουλευτείτε τον Ιατρό για οτιδήποτε σας απασχολεί αναφορικά με την εγκυμοσύνη. Ο Ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.